ZenoWatchBanner

Het verhaal van Zeno begint zoals dat van vele Zwitserse horlogemerken. Het is het verhaal van een seizoensarbeider Jules Godat, die zich als er in de koude wintermaanden op het land niet veel te doen is, uitleent aan horlogebedrijven. In zijn boerderij in La Chaux-de-Fonds heeft hij een bescheiden atelier ingericht, Hier maakt hij uurwerken van losse onderdelen die de vele horlogefabrieken in de omgeving hem aanleveren.

Jules Godat wil echter meer en in 1868 vestigt hij zich onder de naam Godat & Co als zelfstandig horlogemaker. Hij heeft op dat moment waarschijnlijk niet kunnen vermoeden, maar hiermee legt hij de basis voor het merk dat wij vandaag de dag kennen als Zeno. Jules Godat houdt zich in zijn kleine atelier bezig met het maken van zilveren zakhorloges, maar na zijn overlijden slaat het bedrijf een nieuwe weg in.
Het atelier wordt uitgebreid en in 1900 uitgerust met elektriciteit om de machines aan te drijven. Aanvankelijk worden spoorweghorloges en –klokken gefabriceerd, maar uiteindelijk specialiseert men zich in horloges voor militaire doeleinden. Daarnaast maakt men horloges met rekenliniaal evenals zakhorloges van zilver, goud en platina. Het bedrijf is op dat moment in handen van André-Charles Eigeldinger die het in 1920 overneemt en daarbij de naam Godat & Co verandert in Eigeldinger & Söhne. De naam Zeno wordt twee jaar later geregistreerd. Zeno, betekent “geschenk van Zeus” of “goddelijke gift “.
Met een dergelijke ambitieuze naam kan het natuurlijk niet anders of er worden horloges geproduceerd welke hun naam eer aan doen. Zeno staat vanaf het begin voor kwalitatief hoogwaardige horloges  in een goede kwaliteit – prijsverhouding. Daarnaast stelt men zich tot doel om horloges te maken met karakter en persoonlijkheid. In de jaren tussen de eerste en de tweede wereldoorlog neemt de vraag naar polshorloges toe en gaat ook Zeno zich hierop toeleggen. In 1960 verhuist de onderneming naar Biel waar de eerste mechanische pilotenhorloges van Zeno worden ontwikkeld. De Pilot Watches maken nog altijd een belangrijk deel uit van de collectie van Zeno.